19 Ocak 2015 Pazartesi

Kirpik kıran nedir? Nasıl tedavi olurum?

Bazı bireylerde kirpikler aniden dökülebilir ve bir daha çıkmaz. Kirpiklerde görülebilen bu dökülmeler ciddi bir kirpik kökü hastalığını gösterebilir. Halk arasında kirpik kıran adı verilen bu rahatsızlık, hem nedenleri, hem tedavisi hem de belirtileri ile saç kıran hastalığına benzer. Kirpiklerin de bir tür saç olduğunu düşündüğümüzde saç kıran tedavisi kirpikkıran tedavisi anlamına gelebilir.

Kirpik kıran, alopesi areata adıyla bilinir. Saçlı deride yani kaş kirpik ve vücudun tüylü bölgelerinde kıl dökülmesi ve kıl kaybı yapar. En sık saçlı deride gözlenmektedir. Saçları deride bozuk ara ya da yama şeklinde saçsız bölgeler görülür. Bu alanlar birkaç tane de olabilir, bir tane de olabilir. İleri düzeydeki hastalarda vücuttaki tüm tüylerin dökülmesi şeklinde de gözlenebilir!

Kirpikkıran hastalığının yüzde 60'ı 20 yaş altı gençlerde ortaya çıkar. Yüzde 10-30 aralığında aile faktörü etkilir.

Kirpik nedenleri nelerdir? Neden olur?

. Stres ve üzüntünün kirpik kıranda önemli rol oynadığı uzmanlarca belirtiliyor. Kirpik kıran hastalarında guatr,tiroit ve kansızlık sıklıkla rastlanır.

Nasıl tedavi olurum?
kirpik kıranın hastalık seyri genellikle iyileşme ile sonuçlanır. Kirpik kıran hastalığı ortaya çıktıktan sonra %30 hastada 6 ay içinde iyileşme olabilir. 1 yıl içinde ise %50 oranında iyileşme görülebilir.
Erken yaşta başlayan ve yaygın Kirpik Kıran olan hastalarda kirpikkıran hastalığının iyileşmesi diğer hastalar göre daha güç olabilir.
kirpikkıran hastalarının %10-20’ sinde tırnak bozuklukları görülebilir. Tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler başlıca tırnak bozuklularıdr. kirpik kıranda tırnak bozuklukları hastalığın seyrinin şiddetli olacağının bir bulgusudur.
kirpikkıran hastalarında rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.
TEDAVİ
TOPİKAL (DERİYE SÜRÜLEREK UYGULANAN) KORTİKOSTEROİDLER:
Kortizonlu krem ve losyonlar tedavi başlangıcında kullanılabilir. Genellikle hafif vakalarda tedaviye yanıt alınır.
İNTRALEZYONER KORTİKOSTEROİDLER:
Saç kaybı olan bölgeye belli oranlarda, çok ince uçlu iğnelerle saçlı deri içine kortizon enjekte edilir. Çok yaygın Kirpik Kıran olmayan hastalarda, bu tedavi şekliyle çok güzel sonuçlar alınabilir.
SİSTEMİK KORTİKOSTEROİDLER:
Şiddetli vakalarda ağız yoluyla veya iğne olarak kortizonlu ilaçlar kullanılır. Kısa süreli kullanılması gereklidir. Uzun süreli kullanımlar sonrası kirpik kıran hastalığının tekrarı sık olarak görülür. Ayrıca kortizonun yan etkileri ile karşılaşılabilir.
TOPİKAL ANTRALİN:
Antralin maddesi belli oranlarda pomat şeklinde deriye uygulanır. Deriyi tahriş ederek ve bilmediğimiz mekanizmalarla etkili olmaktadır. Kumaşları mor renge boyayabileceği için kullanırken kıyafet ve çarşaflara dikkat edilmelidir
TOPİKAL MİNOXİDİL:
Kirpik Kıran tedavisinde yaygın kullanılan %5 minoxidil, kirpik kıran hastalığında faydalı bulunmuştur. Diğer tedavilerle birlikte kullanılmaktadır.
TOPİKAL İMMUNOTERAPİ:
PSORALENLİ ULTRAVİYOLE TEDAVİSİ (PUVA):
Ultraviyole A ışınları, psoralen maddesi içilerek veya kirpik kıran bölgesine sürülerek hastalıklı bölgeye uygulanır. Diğer tedavilerden yanıt alınamamış hastalarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
TOPİKAL PİMECROLİSMUS, TACROLİMUS:
kirpik kıran tedavisinde yeni denenmeye başlamış ilaçlardır. Tedaviden başarılı sonuçlar alınabilmektedir.